Villanybojler

Az emberiség már a régmúltban is kísérletezett olyan eszközök létrehozásával, amik megkönnyítik a tisztálkodáshoz szükséges víz felmelegítését. Ezt a megfelelő technológia hiánya miatt eleinte csak fatüzelésű kazánokkal helyettesítették. Az elektromos áram megjelenésével sok területen jelentős fejlődés indult, aminek köszönhetően a 19. század végén megjelentek az első elektromos vízmelegítő eszközök.

 

Az alábbi szempontok szerint csoportosíthatók:

 

1. rendszer szerint:

- átfolyós

- tárolós

 

2. nyomás szerint:

- nyitott

- zárt

 

3. kialakítás szerint:

- álló

- fekvő

Álló villanybojlerFekvő bojler

 

A villanybojler szerkezete:

 

- víztároló tartály, valamint az ezt körülölelő szigetelés

- fűtőtest

- hőmérsékletszabályozó (termosztát)

- biztonsági szelep (zárt rendszernél)

- burkolat

- anód

 

A tartály általában rozsdamentes acélból, műanyagból, vagy rézből készül. A zárt rendszerű bojlerek esetében a zománcozott acélt választják masszív tulajdonsága, valamint a korrózióval szembeni ellenállása miatt.

 

A fűtőtest a villanybojler belsejében található. Ez az eszköz melegíti fel a vizet a kívánt hőmérsékletre.

 

Az anód nélkülözhetetlen kelléke a villanybojlernek. Ez általában magnéziumból készül, a feladata pedig az, hogy a többi belső berendezést megvédje a korrodálódástól úgy, hogy magára „vonzza” a vízkövet. Több év után az anódot kikezdi a sok vízkő, aminek hatására folyamatosan bomlik a felülete egészen addig, amíg szinte teljesen elfogy. Az anód „megsemmisülésével” a körülötte lévő alkatrészekre (fűtőtest, tartály, stb.) jelentős mennyiségű vízkő rakódik le, ezért is fontos, hogy rendszeresen végeztessünk karbantartást villanyszerelő szakemberrel.

 

A vízkövesedés a villanybojler tartályának kilyukadásához vezethet, ami javíthatatlan kárt okoz benne.

 

A villanybojlereknél kétféle termosztátot különböztethetünk meg:

- belső

- külső

 

A belső termosztát esetében a bojlert szét kell szerelnünk ahhoz, hogy beállíthassuk a termosztátot a megfelelő hőmérsékletre.

 

A külsőnél viszont a berendezése elején lévő szabályozó segítségével egyszerűen és gyorsan beállíthatjuk a nekünk megfelelő értékre. Ha a termoszát elromlik, akkor működésbe lép egy úgynevezett hőkorlátozó eszköz, ami meggátolja a víz túlmelegedését.

A víz hőmérsékletének csökkentése lassabb vízkőképződést eredményez. A villanybojlert általában 60-70 o C-on szokás működtetni.

 

Ha új villanybojlert szeretne vásárolni, akkor a legjobb választás a magyar márkájú bojlerek valamelyike. Árban drágább, mint például egy olasz típus, de élettartama jóval magasabb (több tíz év), valamint az alkatrészeket is könnyebb beszerezni hozzá. 2-3 fős családoknak 80, 4-5 fő feletti családoknak a 120 literes bojlereket ajánljuk.

 

A villanybojlereket legalább 3 évente ellenőriztessük villanyszerelővel a hosszabb élettartam és az alacsonyabb villanyszámla érdekében!

Elérhetőségek

Brenner Lénárd

villanyszerelő

Cég neve: Brenner-Vill.

Cím: 1072 Budapest, Nagy Diófa utca 15. 2. em. 10.

Telefonszám: 0670/261-03-53

Adószám: 65307360-1- 42

E-mail: vleptek@gmail.com

Megosztás

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

REGISZTRÁLT VILLANYSZERELÉS

Online felhasználók

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi

Go to top
Our website is protected by DMC Firewall!